route21

weblog over transport en mobiliteit

Archive for April, 2007

Pendelbussen voor jongerenevenementen

Posted by marc on 16th April 2007

Sommige evenementen voor jongeren liggen in een echt niemandsland, zodat ze met het openbaar vervoer niet of nauwelijks bereikbaar zijn. Om aan die situatie iets te veranderen wil Inga Verhaert, gedeputeerde voor mobiliteit van de provincie Antwerpen, pendelbusjes inschakelen tussen bepaalde evenementen en de dichtstbijzijnde bushalte of een station. Dat is één van de elementen van het mobiliteitsplan van Inga Verhaert.

“Sommige evenementen voor jongeren liggen echt in niemandsland, met het dichtsbijzijnde openbaar vervoer op kilometers afstand,” aldus Inga Verhaert. “Met de provincie wil ik vervoer organiseren tussen die evenementen en een bushalte of station, in samenspraak met de organisatoren. Ik denk bijvoorbeeld aan het systeem van het Antwerpse Sportpaleis. In het ticket zit ook de prijs van het openbaar vervoer.”

In het kader van jongeren in het verkeer wil de gedeputeerde ook het label 10-op-10 voor verkeerseducatie in de scholen verder stimuleren. “In de provincie Antwerpen beschikken 112 scholen over een dergelijk label,” aldus Inga Verhaert. In totaal volgen 156 scholen het traject. Dit initiatief blijft een enorm succes. Ik wil hier en daar nog wat bijsturen. De campagne zal nog meer effect hebben als we de leerkrachten opleiden in verkeersveiligheid. Daarnaast wil ik specifieke aandacht voor doelgroepen, zoals nieuwkomers of senioren.”

In het mobiliteitsplan van Inga Verhaert is ook plaats vrijgemaakt voor het bedrijfsleven. “Sinds vorig jaar moet de provincie mobiliteitsadvies geven aan bedrijven,” voert de gedeputeerde aan. “De Vlaamse provincies hebben hiervoor onder de naam Mobidesk een steunpunt opgericht. Het is de betrachting deze Mobidesk dit jaar te laten overgaan in het Provinciaal Mobiliteitspunt (PMP), een samenwerking tussen Vlaams Gewest, provincies en De Lijn.”

Het Provinciaal Mobiliteitspunt zal mee instaan voor de advisering van Pendelfondsdossiers, ingediend door bedrijven uit de provincie Antwerpen. In dit Mobiliteitspunt zullen mensen geholpen worden met vragen naar de meest geschikte reistraject.

Posted in Uncategorized | No Comments »