route21

weblog over transport en mobiliteit

Archive for October, 2007

Engelen op De Lijn

Posted by marc on 31st October 2007

Met een nieuwe campagne wil De Lijn positief gedrag van reizigers in de kijker zetten. Door hen te bedanken voor hun voorbeeldig gedrag wil De Lijn reizigers aanmoedigen zich aan de basisregels van de vervoersmaatschappij te houden. Maandagochtend ging de campagne van start, toen enkele engelen op tram en bus in Antwerpen en Gent verschenen. De slogan van de nieuwe campagne luidt dan ook: ‘Ge zijt nen engel.’

De komende vier weken zullen reizigers zich aan gelijkaardige taferelen kunnen verwachten. De campagne loopt dan in Antwerpen, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen en Oostende. De Lijn heeft onderzoek laten uitvoeren naar wat de reiziger het meest ergert op bus of tram. Aan de hand daarvan werden 12 basisregels opgesteld in samenwerking met reizigers en chauffeurs. De ludieke actie moet nu voor de verspreiding van het reglement zorgen.

Aan de actie is ook een wedstrijd verbonden. Wie zich op bus of tram als engel laat fotograferen, maakt kans op een iPod Nano of een jaarabonnement van De Lijn. (LD)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Prefab-fietstunnel tegen overlast werken

Posted by marc on 30th October 2007

Een geprefabriceerde fietstunnel zal op 8 november op rails gezet worden en zo op zijn plaats onder de Edegemsestraat in Hove schuiven. Deze tunnel betekent voor de fietsers een veilige kruising met de drukke Edegemsestraat. De aanleg wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie Antwerpen. Door te werken met een geprefabriceerde fietstunnel kan de hinder volgens bevoegd gedeputeerde beperkt worden tot twee weken.

In augustus startte het Antwerpse provinciebestuur met de aanleg van een fietspad van de Groenstraat in Mortsel tot de Kasteelstraat in Hove. Dit fietspad is de laatste ontbrekende belangrijke schakel van de hoofdfietsroute tussen Berchem en Kontich langs de spoorlijn Antwerpen-Mechelen. De provincie Antwerpen maakt van deze hoofdfietsroute een voorbeeldproject voor een aantal andere hoofdfietsroutes die in de provincie gepland zijn.

Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen, werd de fietstunnel vooraf gefabriceerd in een bouwput tegenover het station in Hove. Op 8 november zal de aannemer de tunnel op rails zetten en zo op zijn plaats onder de Edegemsestraat schuiven. Op deze manier kan de hinder voor het verkeer in de Edegemsestraat tot een tweetal weken beperkt blijven. Deze tunnel betekent voor de fietsers een veilige kruising met de drukke Edegemsestraat.

Begin 2008 zal deze tunnel, samen met het nieuwe fietspad dat wordt aangelegd van de Groenstraat in Mortsel tot de Kasteelstraat in Hove, gebruiksklaar zijn. Daarmee is de laatste belangrijke ontbrekende schakel in de hoofdfietsroute Berchem-Kontich aangepakt. Het afzetten van de Edegemsestraat gebeurt op zondagavond 4 november tot en met dinsdagavond 20 november. Er is een omleiding voorzien.

Posted in Uncategorized | No Comments »

Knelpunten E313 in kaart gebracht

Posted by marc on 29th October 2007

De Vlaamse Automobilistenbond (VAB) maakte een analyse van de mobiliteitsproblemen op de E313 Hasselt-Antwerpen. Aan de hand daarvan stelde de VAB een lijst met acht ‘knelpunten’ op. Volgens Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits zijn de opmerkingen van de VAB ‘waardevol en complementair’ met haar eigen plannen.

Afgelopen weken werd de E313 geteisterd door zware verkeersongevallen en verkeerschaos. Daardoor werden vanuit verschillende hoeken oplossingen gelanceerd. Hilde Crevits kondigde onder meer een reeks versnelde ingrepen aan. De VAB stelt nu zijn uitgebreide ananlyse voor van de problematiek en de lijst met acht knelpunten.

Belangrijkste knelpunten zijn volgens de VAB de capacititeit op de Antwerpse Ring en de aansluiting van de E34 op de E313 in Ranst. Hier vermindert de capaciteit van vier naar drie rijstroken. De VAB schuift twee belangrijke prioriteiten naar voor. De capaciteit aan de Antwerpse Ring moet verhoogd worden door extra rijstroken en de scheiding van het doorgaand en lokaal verkeer. Daarnaast moet de veiligheid op de E313 zelf verhoogd worden. Hierbij wordt de veiligheid op de op- en afritten benadrukt. (LD)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Chauffeurs onderschatten rijden onder invloed

Posted by marc on 28th October 2007

Voor de derde keer werkte politiezone Midow mee aan de nationale gedragsmeeting ‘Rijden onder invloed’, een organisatie van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Tijdens de actie vinden controlemomenten plaats, waarbij een uur lang elke bestuurder binnen een bepaalde zone wordt tegengehouden voor een ademtest. Daarnaast vindt ook een enquête plaats waarin gepeild wordt naar de houding van de chauffeur tegenover rijden onder invloed,de pakkans en de reglementering in verband met intoxicatie.

Commissaris Jean-Marie Samyn: ‘Het is ontstellend hoe weinig het publiek zich bewust is van de gevolgen van rijden onder invloed. Bestuurders beseffen nog steeds niet hoe vlug ze bij een ademcontrole positief kunnen blazen en de gevolgen worden zwaar onderschat. ‘Vanaf enkele pintjes kan men al 0.22 tot 0.35 mg alcohol in de longen hebben, wat een boete kan opleveren en een rijverbod van drie uur. Vanaf 0.65 mg alcohol riskeert de chauffeur een boete tussen 1.100 en 11.000 euro en een onmiddlijke intrekking van het rijbewijs voor minimaal 15 dagen.

Tijdens de gedragsmeeting werden 75 wagens tegengehouden. Slechts één chauffeur blies positief. De komende weken staan nog twee acties gepland. (LD) 

Posted in Uncategorized | No Comments »

Antwerpen krijgt Station Zoo

Posted by marc on 27th October 2007

Movie: Antwerpse evenemententram start gratis

In navolging van het illustere Bahnhof Zoo in Berlijn, krijgt ook de Antwerpse Zoo een eigen station. Dat vertelde Rudy Van Eysendeyck, directeur van de Antwerpse Zoo, ter gelegenheid van de maidentrip van de Antwerpse Tram 6. Die doorkruist de hele stad van noord naar zuid en passeert ook langs het Astridplein, waar de Antwerpse Zoo is gelegen. Het metrostation Astrid zal herdoopt worden in Station Zoo.

Met de nieuwe tram, die Luchtbal in het noorden van de stad verbindt met het Kiel in het zuiden, wil de openbare vervoersmaatschappij De Lijn het Antwerpse tramnetwerk verder optimaliseren. Dat moet het de Antwerpenaars, maar ook bezoekers gemakkelijker maken om het centrum van de stad en enkele strategisch belangrijke evenementen-locaties te bereiken, zonder dat ze daarvoor de auto hoeven te nemen.

De Antwerpse verkeersschepen Ludo Van Campenhout wees er daarbij op dat uit een nieuw Vlaams mobiliteitsonderzoek is gebleken dat niet minder dan 34 procent van de Antwerpenaars minstens één keer per week de tram neemt. Van de toeristen en andere bezoekers aan de stad neemt echter amper 6 procent het openbaar vervoer. Dat zou te maken hebben met een te lange reistijd en het gebrek aan comfort.

De nieuwe tram 6 verbindt onder meer Metropolis, het Sportpaleis, de Lotto Arena, Aquatopia, het Diamantmuseum, de Elisabethzaal, de Zoo, bioscoop UGC, de Vlaamse Opera, deSingel en Antwerp Expo.

Posted in Uncategorized | No Comments »

Antwerpse evenemententram start gratis

Posted by marc on 26th October 2007

Op zaterdag 27 oktober 2007 wordt in Antwerpen de start van de nieuwe tramlijn 6 feestelijk ingezet. Die dag reist iedereen gratis met de nieuwe tramverbinding. De nieuwe lijn, die rijdt tussen Luchtbal en Olympiade, verbindt de ene attractie met de andere en mag daarom een echte evenemententram genoemd worden. Daarbij hebben het Antwerpse stadsbestuur, De Lijn en de betrokken attracties voor een aantal speciale acties gezorgd.

Ter gelegenheid van de nieuwe tram trakteren de attracties, de stad en De Lijn met leuke kortingbonnen. Deze bonnen zitten bij de evenementengids die gevuld is met praktische info over de nieuwe tramlijn, het jaarprogramma van de attracties en de data van de leukste evenementen. De gids is te vinden bij alle attracties en verschijnt begin november in den Antwerpenaar.

Zo biedt Metropolis twee gratis bioscooptickets bij aankoop van een canned emotions en één gratis bioscoopticket bij aankoop van een geschenkdoos. Bij UGC krijgen bezoekers één ticket gratis bij aankoop van een UGC 5/7- of 7/7-kaart van vijf tickets. Bij de Vlaamse Opera levert de aankoop van een kaart voor het concert ‘Van Gloria tot A little Jazz Mass’ één gratis kaart op. Bij Aquatopia krijgt één kind gratis toegang.

De Lijn biedt één gratis rit aan met één van de nachtbussen, terwijl basketbalclub Antwerp Diamond Giants aan de actie deelneemt met één gratis ticket bij aankoop van twee tickets aan 15 euro per ticket voor wedstrijden in november, december en januari. De stad Antwerpen biedt een gratis schuifpuzzel aan bij een bezoek aan de tentoonstelling ‘Met Andere Woorden’.

De Boekenbeurs, Metropolis en De Lijn bieden tenslotte samen een dagarrangement aan. Een combinatie van de Boekenbeurs, een film en openbaar vervoer wordt aangeboden aan 13,50 euro in plaats van 18 euro. Het dagarrangement is alleen te koop via www.boekenbeurs.be.

Posted in Uncategorized | No Comments »

‘Beetje chaos’ bij treinverkeer vrijdag

Posted by marc on 25th October 2007

De socialistische vakbond ACOD Spoor heeft zijn leden opgeroepen om vrijdag een uur naar keuze het werk neer te leggen. Zo wil de vakbond protesteren tegen het voorstel om een minimumdienstverlening bij stakingen van het openbaar vervoer te voorzien. Jos Digneffe, voorzitter van het ACOD Spoor, voorziet hierdoor ‘een beetje chaos’ op vrijdag.

Met de actie wil de vakbond aantonen dat de maatregel in de praktijk niet haalbaar is bij de NMBS. Vrijdag zal het effect van zo’n regeling nagebootst worden en zullen de mogelijke gevolgen duidelijk worden aldus Digneffe. Het treinverkeer zal de ganse dag licht vertraagd zijn, met piekmomenten rond één en twee uur ’s middags en later op de avond. Reizigers krijgen binnen het ‘beetje chaos’ wel de garantie van en naar het werk te kunnen vertrekken.

De minimale dienstverlening bij stakingen van het openbaar vervoer wordt momenteel besproken bij regeringsonderhandelingen. ACOD Spoor noemt dit niet alleen een inbreuk op het stakingsrecht maar verwijst ook naar de onmogelijke praktische haalbaarheid van het voorstel. Verwacht wordt dat vrijdag de meeste diensten gewoon een uur vroeger zullen sluiten. ‘Dan zou de schade nog mee kunnen vallen’ volgens Jochem Goovaerts, woordvoerder van de NMBS. Het ACV steunt de staking niet. (LD)

Posted in Uncategorized | No Comments »

iPod luisteren op de fiets binnenkort verboden in Amsterdam?

Posted by marc on 25th October 2007

De Nederlandse stad Amsterdam denkt erover om het beluisteren van muziek op de fiets te verbieden. Minister van Verkeer Eurlings heeft het idee intussen verworpen, maar voor de Amsterdamse wethouder Herrema blijft dit een belangrijke oorzaak van ongevallen. Volgens Eurlings zijn deze risico’s echter zeer klein. Bovendien zou de handhaving ingewikkeld zijn.

Herrema heeft echter weet van diverse (bijna-)ongelukken waarbij een iPod of een ander type muziekspeler aan de basis liggen. Dit jaar zou al één dodelijk ongeluk plaatsgevonden hebben dat vermoedelijk met een iPod te maken had. Dat gebeurde eind augustus, toen een tram een fietsende vrouw aanreed. Deze had de tram niet gezien en had ook niet gereageerd op de waarschuwingen van de tramchauffeur. Tussen de rails werd achteraf een iPod gevonden. (LD)

Posted in Uncategorized | No Comments »

SFA start luchtvaartacademie in India

Posted by marc on 24th October 2007

De Sabena Flight Academy (SFA), de pilotenschool uit de erfenis van Sabena, start in 2009 een joint venture met de Indiase groep GMR. In de nieuwe eenheid heeft SFA een belang van 60 procent. De luchtvaartacademie wordt verbonden aan de nieuwe luchthaven van Hyderabad. SFA leidt al sinds anderhalf jaar piloten op voor verschillende Indische luchtvaartmaatschappijen.

De piloten kregen hun basisopleiding in India, maar hun praktische opleiding volgen ze in Arizona, waar SFA een trainingscentrum heeft. De nieuwe academie in Hyderabad zal volledige opleidingspakketten aanbieden voor piloten, maar ook voor ingenieurs, luchtvaartconsultants, technici, cabinepersoneel en zelfs personeel voor check-in en afhandeling.

De volgende drie jaar vergt dat een investering van 80 miljoen euro voor onder meer zes vluchtsimulatoren en gebouwen. SFA wijst erop dat het centrum van de luchtvaart tot voor kort in de westerse wereld lag, maar zich nu stilaan naar het oosten – China en India – verplaatst. In India is de liberalisering volgens de pilotenschool echter verder gevorderd en stellen zich ook geen taalproblemen.

Posted in Uncategorized | No Comments »

Drukte op de wegen door herfstvakantie

Posted by marc on 23rd October 2007

Door het begin van de herfstvakantie verwacht de automobilistenvereniging Touring verkeersproblemen. Vanaf vrijdag is er grote kans op filevorming op het Belgische wegennetwerk volgens Touring. De problemen zullen zich ook zaterdagochtend voortzetten.

Ook in andere landen zal de verkeersdrukte chaos veroorzaken. In Frankrijk wordt het vooral vrijdag druk, zaterdag verwacht Touring vooral problemen in de omgeving van Parijs. Ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk wordt zaterdag een filedag. Daarom raad de automobilistenvereniging aan om het vertrek even uit te stellen en pas zaterdagmiddag te vertrekken. 

Tijdens de vakantie zal woensdag 31 oktober een ‘rode dag’ worden: filevorming vanaf de middag. Dit wordt veroorzaakt door donderdag 1 november, waarop Allerheiligen gevierd wordt. Die dag zal er druk verkeer zijn in beide richtingen. Terugkeren na de vakantie zal op zondag 4 november weer files veroorzaken, vooral in België en Frankrijk. Knelpunten in Blegië zijn dan de E40 Brussel-Oostende en E411 Namen- Luxemburg. (LD)

Posted in Uncategorized | No Comments »