route21

weblog over transport en mobiliteit

Archive for March, 2008

Endeavour realiseert recordvlucht

Posted by marc on 28th March 2008

In de nacht van woensdag op donderdag is het ruimteveer Endeavour met zijn zeven opvarenden veilig geland op het Kennedy Space Center in Florida. Daarmee werd de vijfentwintigste missie van het Spaceshuttle-programma naar het International Space Station (ISS) afgesloten. De shuttle landde om 1.40 uur Belgische tijd. Toen was het ook al in Florida nacht. Het was meteen de zestiende nachtelijke landing op Capa Canaveral.

Een eerste landingsmogelijkheid was afgeblazen vanwege teveel bewolking. Endeavour heeft er een recordmissie opzitten. De ruimtependel werd op 11 maart gelanceerd en keerde pas na vijftien dagen, achttien uur, twaalf minuten en zevenentwintig seconden op aarde terug. Endeavour bleef ook bijna twaalf dagen aan het ruimtestation gekoppeld. Ook dat is een nieuw record.

Tijdens die periode werden vijf ruimtewandelingen ondernomen, onder meer om de eerste sectie van de Japanse Kibomodule aan het ruimtestation vast te maken. Ook werd de Canadese ruimterobot Dextre geassembleerd. De Endeavour liet de Amerikaan Garrett Reisman achter in het ruimtestation. Reisman blijft daar nog enkele weken in het gezelschap heeft van Peggy Whitson en Joeri Malentsjenko.

Reisman nam de plaats in van de Fransman Léopold Eyharts, die begin februari voor het Europese Ruimtevaartbureau ESA met de Atlantis naar het ISS was gebracht om het toen aangehechte Europees lab Columbus op te starten. Hij verbleef 48 dagen in de ruimte. Frank De Winne was zijn reserve. Bij de eerstvolgende shuttlemissie zal in mei de Discovery een tweede segment van de wetenschappelijke Kibomodule naar boven brengen. (HJL)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Rolls-Royce hoopt op nieuw recordjaar

Posted by marc on 24th March 2008

Ondanks de afkoelende economie, hoopt de Britse autoconstructeur Rolls-Royce, dochter van het Duitse concern BMW, dit jaar toch weer een recordomzet te halen. Onder meer wordt veel verwacht van het nieuwe RR4-model. Dat moet een brug slaan tussen de Phantom en de BMW 7. Het model moet volgens directeur Ian Robertson vooral de concurrentie aangaan met de Bentley Continental.

Robertson voerde aan dat het RR4-model op de markt debuteert met een sedanversie, maar dat ook een cabriolet en een coupé op het programma staat. “Daarmee is het hele programma van concurrent Continental gedekt,” voerde hij aan. Zelf zal hij de lancering van het nieuwe model niet meer van dichtbij meemaken, want hij ruilt Rolls-Royce voor BMW, waar hij directeur marketing en sales wordt. Robertson was sinds 2005 topman van het Britse luxemerk.

Rolls-Royce kan zijn succes afmeten aan de staat van de wereldeconomie. Wanneer die het goed doet, ziet ook het Britse automerk zijn verkopen stijgen. “Toch verwachten we opnieuw een recordjaar, zonder iets te moeten forceren,” aldus Robertson. “We dachten dat de Drophead Coupé de omzet van de gewone sedan zou schaden, maar dat is niet gebeurd. De meeste nieuwe cabrio-klanten hadden immers al een Phantom.” (HJL)

Posted in Uncategorized | No Comments »

VLM vreest Londense capaciteitsproblemen

Posted by marc on 21st March 2008

Luchtvaartmaatschappij VLM Airlines vreest voor een capaciteitsprobleem op London City Airport. Dat zegt Johan Vanneste, topman van de Vlaamse luchtvaartmaatschappij. Sinds VLM Airlines is overgenomen door Air France-KLM, heeft de Vlaamse maatschappij samen met zijn partner CityJet, dochter van de Frans-Nederlandse fusiegroep, een meerderheid van het vliegverkeer van en naar London City Airport in handen.

Volgens Vanneste moet dat capaciteitstekort dit jaar weggewerkt worden. De VLM-topman voert daarbij aan dat de snelle in- en uitstroom van de Londense luchthaven moet hersteld worden. Verder zegt VLM Airlines te willen besparen door een online verkoop van tickets te organiseren. De maatschappij onderzoekt ook de mogelijkheid om via mobiele telefoons in te checken.

Het is inmiddels vijftien jaar geleden dat de Vlaamse Luchttransport Maatschappij (VLM) zijn eerste vlucht uitvoerde van de Antwerpse luchthaven naar Londen. Nu vervoert de VLM driekwart miljoen passagiers per jaar en omvat de vloot achttien Fokker-turboprops en één Fluisterjet. VLM is ook de enige buitenlandse maatschappij die vluchten verzorgt in Groot-Brittanië zelf. (HJL)

Posted in Uncategorized | No Comments »

VLM-Airlines heeft 180 miljoen euro gekost

Posted by marc on 20th March 2008

De overname van luchtvaartmaatschappij VLM Airlines heeft CityJet, een dochterbedrijf van de combinatie KLM/Air France, 180 miljoen euro gekost. VLM-topman Johan Vanneste geeft geen exacte cijfers weer, maar liet wel verstaan dat dit cijfer in de juiste richting zit. De Vlaamse luchtvaartmaatschappij werd destijds opgericht door een groep rond de Antwerpse luchtvaarttycoon Freddy Van Gaever.

Van Gaever had reeds zijn sporen verdiend bij Delta Air Transport. Hij startte met een beginkapitaal van 10 miljoen frank. De maatschappij werd in 1992 opgericht. De vloot werd uitgerust met vliegtuigen van het turboprop-type Fokker 50, een kruising van een straalmoter en een schroef. Het toestel biedt plaats aan vijftig passagiers, maakt weinig lawaai en kan kort opstijgen en landen.

Inmiddels is VLM omgedoopt tot VLM-Airlines. Momenteel heeft de maatschappij achttien Fokkers en een sinds kort ook één Fluisterjet. Die vliegt naar Londen vanuit Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Rotterdam, Luxemburg en Groningen. Ook zijn er verbindingen met Manchester vanuit Antwerpen en Rotterdam. VLM is ook de enige buitenlandse maatschappij die vluchten verzorgt in Groot-Brittannië zelf. Het aantal lease-vluchten steeg dit jaar met 62 procent. (HJL)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Nederlandse vliegtax blijft behouden

Posted by marc on 19th March 2008

De Nederlandse vliegtax gaat gewoon in vanaf juli. Dat is de uitspraak van de voorzieningenrechter in De Haag. De Nederlandse vliegtax is een omstreden gegeven, dat uiteindelijk uitmondde in een kort geding dat verschillende partijen uit de reis en luchtvaartwereld aanspanden tegen de Nederlandse staat. Volgens de rechter is die vliegbelasting niet onmisbaarbaar strijdig met het internationale luchtvaartverdrag van Chicago en Europese verdragsregels.

Met zijn uitspraak verwierp de rechter de bezwaren van de luchthavens van Schiphol en Maastricht, de luchtvaartmaatschappijen Ryannair en Coredon, de luchtvaartorganisatie Barin en de vertegenwoordigers van toerisme. De verplichting van deze vliegtax treedt in vanaf begin juli. Zij bedraagt 11,25 euro per ticket op vluchten tot 2.500 kilometer en 45 euro per persoon voor vluchten met een langere afstand.

Een gezin van vier personen dat vanaf Schiphol naar de Spaanse Canarische Eilanden vliegt, betaalt dus bij vertrek na begin juli 180 euro meer voor de tickets dan bij vertrek voor die datum. Het bedrijfsleven is mordicus tegen die vliegtax geweest en hebben in het verleden reeds laten weten om de Nederlandse maatregelen desnoods tot bij de hoogste rechter te gaan aanvechten. (HJL)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Green Propulsion werkt aan hybride sportcoupé

Posted by marc on 17th March 2008

Het bedrijf Green Propulsion uit Luik hoopt midden volgend jaar een sportcoupé met een hybride motor op de markt te kunnen brengen. Op dit ogenblik wordt aan een prototype van de Impéria gewerkt. Green Propulsion hoopt jaarlijks vijfentwintig tot honderd wagens per jaar te kunnen bouwen. Het bedrijf zegt zich te richten op wagenliefhebbers die sportief willen rijden en toch de natuur willen respecteren. Het Luikse bedrijf heeft op dit ogenblik zes medewerkers.

Met de Impéria wordt verwezen naar de geschiedenis van de Belgische auto-industrie. In 1904 begon Impéria in Luik met de bouw van sportieve, prestigieuze wagens en het merk was, zeker tot de tweede wereldoorlog, bijzonder populair onder autoliefhebbers. In 1934 nam Impéria zelfs het legendarische Antwerpse merk Minerva over. In 1958 verdween echter ook Impéria van de markt.

De motor voor de nieuwe Impéria – een hybride tweeliter viercylinder – wordt geleverd door het Duitse bedrijf Weber. In hybride stand trekt de wagen in minder dan vijf seconden naar honderd kilometer per uur. Op zuiver elektrische aandrijving gebeurt dat in iets meer dan zeven seconden. De Impéria zal de liefhebber ongeveer 85.000 euro kosten. Er zouden zich al een vijftigtal geïnteresseerden hebben gemeld.

Posted in Uncategorized | No Comments »

Bouw Japans ruimtelaboratorium gestart

Posted by marc on 13th March 2008

Het Amerikaanse ruimteveer Endeavour heeft zich na een tweedaagse vlucht gekoppeld aan het International Space Station (ISS). Gedurende deze zestiendaagse missie zullen de austronauten een deel van het Japanse laboratorium Kibo bevestigen aan het ruimtelaboratorium. Ook wordt een door Canada speciaal ontworpen robotarm aan het ruimtestation vastgemaakt en zullen zijn functies worden uitgetest.

In totaal zullen er tijdens deze missie vijf ruimtewandelingen nodig zijn om de gedeelten van Kibo te assembleren. De Japanse astronaut Takao Doi (53) zal als bemanningslid van de Endeavour de Kibo mee helpen installeren. Bij de terugreis zal de shuttle de Fransman Léopold Eyharts naar huis brengen. Hij was begin februari met de Atlantis naar het ISS gereisd om het toen geïnstalleerde Europese ruimtelab Columbus op te starten.

De missie duurt in principe zestien dagen. Dat is de langste periode sinds in 1998 begonnen werd met de bouw van het ruimtestation. Dat zou in 2010 helemaal operationeel moeten zijn. Kort voor het aankoppelen maakte het ruimteveer het inmiddels gekende en traditionele rondje rond zijn as. De aan boord gebleven astronauten namen met hun gesofistikeerde camera’s de nodige foto’s van de buik van het ruimteveer. Zij moesten daarmee nagaan of het hitteschild tijdens de lancering volledig intact is gebleven. (HJL)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Te weinig vrouwen kiezen voor transport

Posted by marc on 12th March 2008

Volgens een ondezoek van de European Transport Workers Federation’ (ETF) blijft de transport- en logistiekesector één van de economische industriën met het laagste aantal vrouwelijke werknemers. Dit zou volgens de organisatie te wijten zijn aan de niet conventiönele werktijden, de familiale verwijdering en een vrouwonvriendelijke werkomgeving.

Niettegenstaande 43,5 procent van de actieve bevolking uit vrouwen bestaat, telt men amper 20,5 procent vrouwen onder de 8,66 miljoen transportarbeiders die de Europese Unie rijk is. Dit aandeel is nog lager in het landvervoer (14 procent) en de scheep- en binnenvaartsector (18 procent). De laagste percentages werden opgetekend in Polen, Griekenland en Bulgarije (minder dan 16 procent).

In België telt men 22 procent vrouwen in de transport- en logistieke sector, tenopzichte van Nederland met 22,5 procent en 24,4 procent in Frankrijk. Dit cijfer zou niettemin stijgen door het toenemende belang van aanverwante activiteiten in de logistieke sector. Niettegenstaande de groei van het vervoersverkeer en de grotere uitbouw van de logistieke sector, blijft de vrouwelijke werknemer in de kou staan, deels door mannenwereld, die niet vrouwvriendelijk is als het gaat om een collega-werkneemster.

Posted in Uncategorized | No Comments »

Ruimtevrachtschepen doen hun intrede

Posted by marc on 10th March 2008

Het onbemande Europese ruimtevrachtschip Jules Verne is op weg naar het Internationaal ruimtestation ISS. In Kourou in Frans Guyana is een 20 wegende ton ruimte vrachtschip gelanceerd uitgerust met Nederlandse zonnepanelen en aangestuurd met een Ariane 5 draagraket. Het is de eerste generatie vrachtschepen die het ISS gaat bevoorraden, dit volgens ESA. Ook wordt eerstdaags een automatische koppeling voorzien.

De Jules Verne brengt nieuwe voorraden aan, voor wetenschappelijke experimenten. Ook moet het vrachtschip het ruimtestation in een hogere baan om de aarde brengen. Ook wordt de Jules Verne gebruikt om afval op te laden en dan weer worden losgekoppeld van het ruimtestation om daarna in dampkring te verbranden. Het is een primeur voor de ESA om zo een groot project uit te voeren met een dergelijk grote vrachtcapaciteit.

De vrachtschepen, afgekort ATV, zijn van groot belang voor de bevoorrading van het internationaal ruimtestation, daar de NASA besloten heeft de space shuttles in 2010 uit dienst te nemen. Men plant zeker nog 4 ATV naar het ruimtestation te sturen. Samen met het in februari gelanceerde ruimtelaboratorium Columbus is de ATV een belangrijke bijdrage van ESA aan het internationaal ruimtestation. (HJL)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Mobiliteitsstudie Geel en Mol afgerond

Posted by marc on 7th March 2008

De mobiliteitsstudie voor de rol van de N118 in Geel, Mol, Dessel en Retie is afgerond. De studie had als doel de rol van deze gewestweg te bepalen binnen een visie op regionale ontsluiting. De studie vormt nu een basis voor verdere beslissingen op lokaal en bovenlokaal niveau. Naast het uitvoeren van een ruimtelijke en verkeerskundige analyse van het project
is ook de impact van de ruimtelijke en verkeerskundige ontwikkelingen bestudeerd.

Bij de voorgestelde nieuwe en te herinrichten infrastructuur werd ook een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Uit de plannen blijkt dat men de N118 wil omvormen tot een ontsluitende secundaire weg en de N18 tussen Mol en Retie als een openbare vervoer- en fietsas. Er zou ook nieuwe noordelijke of oostelijke verbinding komen tussen de N118 en de Geelse ring. Verder zou de ring in Retie worden doorgetrokken en heringericht.

Voor de verbinding tussen de N118 en de N18 in Mol Donk-Goormansdijk zijn twee varianten voorzien. Daarbij moet gekozen worden voor een traject ten noorden of ten zuiden van het kanaal. Het Antwerpse provinciebestuur wil nu in de eerste plaats initiatief nemen voor het opstellen van een protocol tussen de betrokken gemeenten, de provincie Antwerpen en het Vlaamse Gewest. Daarnaast zal er worden gestart met de afbakeningsprocessen voor de kleinstedelijke gebieden van Geel en Mol.

Posted in Uncategorized | No Comments »