route21

weblog over transport en mobiliteit

Archive for April, 2008

Mobiel stadsspel rond verkeers(on)veilighei

Posted by marc on 30th April 2008

Mechelen – Jeugd GePoSitioneerd stelde zondag 27 april in jeugdcentrum Metteko het mobiele stadsspel voor. Het project, waarbij men jongeren in hun vrije tijd in kennis brengt met verkeersveiligheid, bestaat uit twee ideeën. ‘Voor concept één, het mobiele stadsspel, gaan jongeren voor een aantal opdrachten de stad Mechelen verkennen’, legt woordvoerder Raf Canters van Mobiel21 uit. ‘We wilden voor de jongeren een leuke maar toch ook leerrijke activiteit organiseren. De jongeren nemen het thema ‘stedelijke mobiliteit’ onder de loep en werken met gps in een vreemde omgeving.’

‘Voor het tweede concept analyseren jongeren de lokale verkeers(on)veiligheid en mobiliteit. Het is niet enkel de bedoeling om de knelpunten aan te geven, maar om er ook oplossingen voor te vinden. Het uiteindelijke doel is om jongeren mee inspraak te verlenen in het lokale mobiliteitsbeleid. We hopen dat andere steden ons voorbeeld zullen volgen’, besluit Raf Canters.

Scouts Laetitia Geetbets was de eerste jeugdvereniging die kennismaakte met het stadsspel. De jongeren smaakten het spel meteen. ‘Het is een heel tof en origineel spel in een boeiende stad met een rijke geschiedenis’, vat de 14-jarige Marie Raymaekers bondig samen. ‘Het werken met de gps is het plezantste.’ (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Benzinetekort dreigt door staking in Schotland

Posted by marc on 29th April 2008

Een staking bij de enige olieraffinaderij van Schotland heeft de Britse oliemaatschappij BP gedwongen een belangrijke pijpleiding af te sluiten. Bij Schotse pompstations schoot door de staking de prijs van benzine omhoog. Rond Edinburgh was een maximum afname van twintig pond ingesteld en ontstonden lange rijen.

De Britse overheid heeft automobilisten gerustgesteld dat er voorlopig nog genoeg benzine is, behalve als mensen massaal gaan hamsteren. Er is besloten om extra brandstof van het Europese vasteland te importeren om de gemiste productie op te vangen.

De 48-uurs staking begon zondag en kostte volgens de branchevereniging dagelijks ruim 60 miljoen euro aan verloren productie. De 1200 werknemers van de Grangemouth-raffinaderij stopten het werk vanwege een geschil over pensioenen. De Britse premier Gordon Brown noemde de staking niet nodig en riep de eigenaar van de raffinaderij, het chemische concern Ineos, en de vakbond Unite op om de onderhandelingen te hernemen. (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Kanaalfeesten tegen verbreding van Schipdonkkanaal

Posted by marc on 28th April 2008

In Zomergem waren er zopas Kanaalfeesten uit protest tegen de verbreding van het Schipdonkkanaal. De haven van Zeebrugge wil langs het Schipdonkkanaal grote duwvaartschepen naar het binnenland laten varen. De vzw ‘t Groot Gedelf is hier niet blij mee. Met de Kanaalfeesten wil de vzw de natuurlijke schoonheid van het gebied rondom het Schipdonkkanaal onder het publiek brengen.

De omwonenden van het kanaal hebben schrik dat het typische landschap onder het bredere kanaal zal lijden. Langs het Schipdonkkanaal loopt namelijk een drukbezochte wandel- en fietsroute. De buurtbewonders vrezen voor onteigeningen en waardeverminderingen van gronden en ontroerend goed.

Groen! steunt de acties tegen de verbreding en uitdieping van het Schipdonkkanaal. “Het project betekent een onaanvaardbare aanslag op het landschap van deze mooie streek en de leefbaarheid van vele kernen”, aldus Vlaams parlementslid Jef Tavernier. Gino De Craemer (N-VA) noemt de verbreding van het verbindingskanaal echter “de beste oplossing om de mogelijkheden van de haven van Zeebrugge optimaal te benutten en haar toekomst veilig te stellen.” (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Miljoenentrein staat al jaren te verkommeren

Posted by marc on 25th April 2008

Een peperduur Eurostar-treinstel van de NMBS staat al ruim vijf jaar te verkommeren in Vorst. De NMBS betaalt al jaren de huur voor dit treinstel, maar zegt dat bepaalde onderdelen al hun nut hebben bewezen. Dat schrijven de kranten van de Corelio-groep

De trein, die bij de aankoop 38 miljoen euro kostte, werd overbodig toen het treinverkeer met de Eurostar vijf jaar geleden tegenviel. De trein werd aan de kant gezet in Vorst en werd daar volgeklad met graffiti. Vandalen en zwervers zagen er een goede beschuttingsplaats in en beschadigden het interieur zwaar.

Bij aankoop verkocht de NMBS het treinstel meteen aan een leasingsmaatschappij om het vervolgens terug te huren. De NMBS dacht dat die extra trein noodzakelijk was om het Eurostarverkeer naar Londen op te vangen. Dat viel echter tegen en de trein werd nutteloos. Het huurcontract liep gewoon verder. Peter Reekmans van Lijst Dedecker zegt dat de NMBS al 23.750.000 euro aan huur betaalde.

De NMBS beweert dat het stel al die jaren toch van nut is geweest omdat enkele wisselstukken werden gebruikt voor andere treinen. Het huurcontract zou in 2010 aflopen en dan is eigenaar NMBS van plan om de opgelapte trein te verhuren aan Eurostar Groot-Brittanië. (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Alcohollimiet op 0,2 promille voor jongeren

Posted by marc on 24th April 2008

Etienne Schouppe (CD&V), Staatssecretaris van Mobiliteit, wil de alcohollimiet voor jonge automobilisten verlagen tot 0,2 promille. Momenteel geldt voor alle bestuurders een limiet van 0,5 promille. Onderzoek heeft uitgewezen dat automobilisten tot 24 jaar drie keer vaker betrokken raken bij dodelijke ongevallen.

Volgens Schouppe kan het verlagen van de alcohollimiet het hoge aantal alcoholgerelateerde verkeersdoden doen verminderen. Ook beroepschauffeurs zouden zich in de toekomst aan de 0,2 promille-grens moeten houden.
Schouppe viseert jongeren

De Responsible Young Drivers verzetten zich tegen het plan van Etienne Schouppe. “Waarom moeten alleen de jongeren worden geviseerd?”, vraagt woordvoerder Johan Chiers zich af. “Uit recente cijfers blijkt dat dertigers en veertigers significant meer positief blazen tijdens alcoholcontroles.”

“Een verlaging van de alcohollimiet verlaagt het aantal ongelukken niet. Zolang er bovendien geen efficiënte controles zijn, zal de verlaging toch niet worden gerespecteerd en is de maatregel zinloos.” De organisatie is wel gewonnen voor een verlaging tot 0,2 promille voor alle leeftijden. (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Bemanning Sojoez-capsule ontsnapt aan de dood

Posted by marc on 23rd April 2008

Het had maar een haar gescheeld of de bemanning van de Sojoez-capsule die afgelopen weekend honderden kilometers buiten de geplande zone in Kazachstan landde, was er niet meer geweest.

De capsule ging namelijk niet met de hitteschilden eerst door de dampkring, maar met het toegangsluik, dat daardoor zwaar beschadigd raakte. Dat heeft het Russische persbureau Interfax dinsdag gemeld op basis van een bron binnen de Russische ruimtevaartorganisatie.

De capsule naderde de aarde onder een veel steilere hoek dan de bedoeling was, zodat de drieënhalf uur durende afdaling vanaf het Internationale Ruimtestation (ISS) een oncomfortabel ritje werd. De drie astronauten, een Rus, een Amerikaanse en de eerste Zuid-Koreaanse in de ruimte, kregen te maken met hevige G-krachten. Behalve het luik verbrandde ook een deel van de antenne, zodat de astronauten moeite hadden met communiceren.

De Sojoez TMA-11 knalde om 10.51 uur Belgische tijd 475 km ten westen van de geplande landingsplaats tegen de grond. De inzittende waren de Rus Joeri Malentsjenko, de Amerikaanse Peggy Whitson en de Zuid-Koreaanse So-Yeon Yi, de eerste Zuid-Koreaanse in de ruimte.

Het duurde drie kwartier voordat er contact werd gelegd met Malentsjenko. Op de klaarblijkelijk ballistische terugkeer na, lijkt alles in orde te zijn. De drie opvarenden stellen het goed. (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Atheneum biedt opleiding internationaal transport

Posted by marc on 22nd April 2008

Het Koninklijk Atheneum van Zaventem biedt leerlingen van het zevende jaar TSO een nieuwe opleiding aan: Internationaal transport en goederenverzending’.  Het Koninklijk Atheneum speelt daarmee in op de uitbreiding en evolutie in de sector. Bedrijven stellen hogere eisen. De regio profileert zich steeds meer als centrum voor logistieke activiteiten.

CMR-vrachtbrief, TIR-reglementering, ADR-vervoer, magazijninrichting, stockagetechnieken, voorraadbeheer: het zijn begrippen uit de sector die geen geheimen meer zullen kennen voor wie de spiksplinternieuwe opleiding volgt. ‘Werkloosheid en luchthaven zijn begrippen die niet meer samen horen’, meent Serge Algoet. ‘Werkgevers klagen steen en been dat ze onvoldoende kandidaten vinden om de vacatures in te vullen. Wie goed is voorbereid, heeft verzekerde toekomstperspectieven.’

De school blijkt de enige in de regio te zijn die deze opleiding aanbiedt. (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Wegcontroles drugs te omslachtig

Posted by marc on 21st April 2008

De achttien politiezones en de wegpolitie in Limburg houden dit weekend tot maandagochtend in april de grootste Slim-actieweekend ooit, met gecombineerde controles op alcohol, drugs en snelheid. De drugstesten nemen veel tijd in beslag en zijn volgens gouverneur Steve Stevaert te omslachtig. Hij vraagt dat de procedures vereenvoudigd worden.

Van het aantal op drugs geteste personen was vorig jaar meer dan de helft positief. In 2008 is het percentage positieve bestuurders gestegen van 5,46 procent naar 6,23 procent. Maar dat is wel lager dan het gemiddelde van 2007 (7,1 pct). Een op drie moest zijn rijbewijs inleveren.

Zondag 20 april rond 00.30 uur stond de politie in de Waterstraat in Munsterbilzen. De politiecontrole in Munsterbilzen kreeg het bezoek van Stevaert, gedeputeerde van verkeer Hilde Claes en van het parket. Volgens Stevaert zijn sommige bizarre ongevallen aan drugs te wijten en daarom moeten volgens de gouverneur de procedures vereenvoudigd worden.

‘Het aantal positieve gevallen steeg in 2007. Bovendien is er een opvallend verschil met de resultaten van de BOB-eindejaarscampagne. Gemiddeld stelt de politie 3 tot 4 procent minder positieve gevallen vast tijdens BOB-campagne dan tijdens de Slim-actie het hele jaar door. We moeten blijven hameren op communicatie om het misverstand uit de wereld te helpen dat rijden en drinken alleen tijdens eindejaar niet kan’, zegt Claes. (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

Meer geldautomaten in grote treinstations

Posted by marc on 18th April 2008

De stations van Brussel-Centraal en Mechelen worden heel binnenkort uitgerust met geldautomaten. Dat is vandaag al het geval in acht andere grote stations. In totaal komen er geldautomaten in een veertigtal stations. Dit aanbod komt er na een akkoord tussen de NMBS en Fortis en beantwoordt aan de behoeften van de reizigers en andere bezoekers van het station, meldt de NMBS.

Brussel-Zuid meest gebruikte

Begin 2006 nam Fortis haar eerste geldautomaat in gebruik in het station Brussel-Zuid. Niet toevallig voert die ook de lijst aan van meest gebruikte automaten in België (meer dan 16.000 transacties in maart 2008). In de top 5 van de meest gebuikte externe geldautomaten van Fortis staan er trouwens vier in een station. De grote treinstations met hun talrijke reizigers en bezoekers vormen een ideale plaats om dit type dienstverlening aan te bieden.

Tot hiertoe werden acht stations uitgerust met geldautomaten: Brussel-Zuid, Antwerpen-Centraal (van een andere bankinstelling), Antwerpen-Berchem, Brugge, Gent-Sint-Pieters, Leuven, Namen en Ottignies. De lijst van grote stations met geldautomaten zal nu snel uitbreiden: eerst Brussel-Centraal en Mechelen, weldra gevolgd door de stations van Oostende, Hasselt en Bergen. (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »

De Lijn wil meer vrouwen en allochtonen inlijven

Posted by marc on 17th April 2008

De Lijn wil tegen eind 2010 minstens 762 jobs laten invullen door vrouwen en allochtonen. Daarom lanceert de vervoermaatschappij op 17 april de rekruteringscampagne ‘Word een gezicht van De Lijn’. Volgens de vervoermaatschappij komt een meer divers personeelsbestand zowel de reizigers als het bedrijf ten goede.

De Lijn is van oordeel dat haar personeel een afspiegeling van de maatschappij moet zijn. Om die doelstelling te kunnen bereiken zijn er meer vrouwen en allochtonen nodig. “Meer diversiteit op de werkvloer leidt ook tot een kruisbestuiving van verschillende invalshoeken, en dus tot meer creativiteit”, meent Ingrid Lieten, directeur-generaal van De Lijn.

Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt vult aan dat meer diversiteit ook gewoonweg een economische noodzaak is, door de groeiende schaarste op de arbeidsmarkt. “Vandaag al zouden heel wat bussen en trams niet uitrijden als we helemaal geen vrouwelijke of allochtone chauffeurs hadden.” De Lijn zal met een televisiespot zijn campagne op gang brengen. (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »