route21

weblog over transport en mobiliteit

Archive for May, 2008

GM garandeert Antwerpen toekomst

Posted by marc on 1st May 2008

De Antwerpse fabriek van General Motors is nu officieel zeker dat ze auto’s zal blijven produceren. In Rüsselsheim werd dinsdag een Europees Raamakkoord ondertekend dat Antwerpen borg stelt dat het vanaf eind 2010 de productie krijgt van twee types SUV’s, lichte terreinwagens.

Het akkoord was de bevesting van wat vroeger al in de Astra-fabrieken van GM was onderhandeld. In feite ging het om twee akkoorden die de Europese herstructurering regelen zonder bedrijfssluitingen of gedwongen ontslagen. “Het eerste akkoord gaat over outsourcingsregels in de Europese fabrieken”, aldus Rudi Kennes (ABVV), die als ondervoorzitter van het Europese Werknemersforum tekende. “Voor Antwerpen niet zo belangrijk. Het gaat om minimumstandaarden en onze lokale afspraken zijn beter”.

Derde model

Het tweede geeft productiegaranties voor alle Astra-fabrieken plus Antwerpen. Dat verliest weliswaar de Astra maar krijgt vanaf december 2010 de exclusieve productie van de SUV op Opel-basis. Eén maand later in januari 2011 volgt de SUV op Chevrolet-basis. Antwerpen zal in 2009 kandidaat zijn voor een derde model.

Rudi Kennes reageert opgelucht: “We zijn er dankzij een internationale inzet in geslaagd een productie die voor China bedoeld was, hier te houden. Onze mensen hebben nu garanties voor de levensduur van de SUV’s. Morgen gaan we lobbyen voor ons derde model.”
“GM heeft woord gehouden”
ACV-hoofdafgevaardigde Luc Van Grinsven: “Lokaal hadden we deze afspraak al. Dat dit nu op Europees vlak gebeurt, is een geruststelling. We zijn nu echt uit het dal aan het kruipen. GM heeft woord gehouden.” (LA)

Posted in Uncategorized | No Comments »