route21

weblog over transport en mobiliteit

Archive for September, 2008

Mobiel betalen kan openbaar vervoer stimuleren

Posted by marc on 3rd September 2008

Het gebruik van mobiele telefoons als betaalmiddel kan het gebruik van het openbaar vervoer stimuleren. Dat zegt de Britse vervoersorganisatie Transport for London na een test met betaaltelefoons van O2, de grootste operator van mobiele telefonie in Groot-Brittannië. Daarbij kregen proefpersonen de gelegenheid om met de technologie automatisch te betalen voor hun vervoersbewijs of aankopen in de retailsector. Eén vijfde van de proefpersonen bleken na afloop meer gebruik gemaakt te hebben van het openbaar vervoer.

De proefpersonen konden hun vervoersbewijs voor Transport for London betalen door hun mobiele telefoon tegen een reder te houden, waarna de betaling automatisch op hun rekening werd gezet. Uit het onderzoek bleek dat 89 procent van de deelnemers na afloop zei geïnteresseerd te zijn om van de technologie ook daadwerkelijk gebruik te maken. Bovendien zei 87 procent dat de technologie bepalend zou zijn bij een volgende aankoop van een mobiele telefoon. De technologie is op dit ogenblik commercieel nog niet beschikbaar.

O2 zegt nog geen concrete plannen te hebben om het systeem commercieel op de markt te brengen. Wel wil de mobiele telefoonoperator een werkgroep in het leven roepen om de mogelijkheden van de technologie te bestuderen. Bij die werkgroep wil O2 de netwerkoperatoren, gsm-producenten, transportorganisaties en financiële spelers betrekken. Transport for London benadrukte alvast dat de technologie – near field communications (nfc) – bijzondere toekomstperspectieven zou kunnen openen en de passagiers belangrijke voordelen zou kunnen bieden.

Posted in Uncategorized | No Comments »