route21

weblog over transport en mobiliteit

Brommers vervuilen meer dan vrachtwagens

Posted by marc on March 3rd, 2008

Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat de uitstoot van ultrafijn stof per seconde, bij het optrekken groter is bij scooters en brommers van bij de vrachtwagens. In sommige verkeerstoestanden kan de concentratie van het ultrafijn stof in de lucht zelfs vertienvoudigen. In twaalf steden werden deze metingen met een fiets en auto met meetapparatuur geregistreerd.

Dat ultrafijn stof is nog kleiner dan het welgekende stof en kan zelfs in het bloed terechtkomen. Bij het optrekken stoot een brommer en scooter elke seconde 35.000 van deze deeltjes per kubieke meter uit, daarentegen dat een vrachtwagen een emissie van maar 30.000 deeltjes heeft. Er gaan stemmen op dat brommers en scooters geen gebruik meer zouden mogen maken van fietspaden.

Frans Fierens van de Interregionale cel voor Leefmilieu nuanceert de cijfers: “Het kan wel zo zijn dat een brommer of scooter bij het optrekken ultrafijnstofdeeltjes uitstoot, maar op langere afstand is de vrachtwagen onbetwitsbaar vuiler.” De fietser veroorzaakt geen vervuiling, maar krijgt wel veel vervuiling van anderen over zich heen, vergelijkbaar met passief roken. (HJL)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>