route21

weblog over transport en mobiliteit

Totaalproject voor renovatie Mechels NMBS-station

Posted by marc on March 4th, 2008

Er is een totaalproject ontwikkeld voor de renovatie van het spoorwegstation in Mechelen en de herinrichting van de stationsomgeving. Het nieuwe plan moet de Mechelaar en de treinreiziger volgens de NMBS toelaten gebruik te maken van een station, dat vlotter bereikbaar wordt, modern uitgerust is en goede verbindingen met andere vormen van vervoer voorziet. Daarover hebben de NMBS-holding, het Vlaamse Gewest, Infrabel, De Lijn en de stad Mechelen een overeenkomst gesloten.

Alle mogelijke voorzieningen zijn in het nieuwe plan opgenomen, zoals de faciliteiten voor de reizigers, een nieuw busstation, de nodige en uitgebreide fietsstallingen en de nodige ruimte voor parkeermogelijkheden. Ook voorziet men een stedelijke boulevard die een betere bereikbaarheid moet aanbieden. De capaciteit van het station voor de hogesnelheidstrein en het lokale treinverkeer worden verhoogd. Ook een rechtstreekse verbinding met de luchthaven en Brussel zijn voorzien.

Het nieuwe station wordt dan ook ook gelinkt aan de nieuwe spoorlijn die op dit ogenblik in de middenberm van de E19 wordt aangelegd. Afhankelijk van de procedures en mogelijke uitvoeringsstudies, hoopt men in 2010 met de werken te kunnen starten. Volgens ramingen zouden de werken ongeveer acht jaar in beslag nemen. Met zijn 21.000 reizigers per dag is Mechelen het zesde grootste station van België. (HJL)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>