route21

weblog over transport en mobiliteit

EU-agentschap wenst hardere aanpak transport

Posted by marc on March 5th, 2008

Volgens het agentschap voormilieu is de transportsector verantwoordelijk voor de alsmaar grotere uitstoot van koolstofdioxide. De motoren en brandstof worden zogezegd wel milieuvriendelijker, maar de uitstoot stijgt. Het beoogde resultaat wordt volgens Gordon McInnes, adjunct-directeur van agentschap, teniet gedaan door het groeiend transportverkeer. Uiteindelijk is er een verhoging van CO2-uitstoot van 1,4 procent op jaarbasis.

Alleen al in Europa rijden steeds meer auto’s met liefst een stijging van 18 procent tussen 1995 en 2004. Vaak is de wagen slechts bezet met één persoon dus niet efficiënt benut. In die zelfde periode stijgt het vliegverkeer met liefst met 49 procent. Mcinnes doet een pleidooi voor nieuwe motoren die veel minder CO2 uitstoten dan de Europese Commisie had voorgesteld als haalbare norm. Hij wenst ook een ander gedrag van de consumenten.

Mcinnes zegt dat we anders moeten gaan inkopen, op vakantie gaan en ons anders naar het werk moeten begeven. Hij neemt de goedkope vliegtuigreisen op de korrel naar exotische oorden. De Europeanen moeten terug leren lopen en fietsen dankzij veiligere fietspaden. Hij gaat er voor dat autorijden duurder moet worden, niet alleen voor de CO2 uitstoot maar ook voor het veroorzaakte lawaai.

Er is volgens hem een alternatief, namelijk het openbaar vervoer en de ter beschikking stelling van een grote capaciteit voor vrachttreinen. Vrachttreinen rijden volgens het agentschap nu met de snelheid van een ijsbreker in de Oostzee. Er wordt gesteld dat dit veel beter kan. (HJL)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>