route21

weblog over transport en mobiliteit

Ruimtevrachtschepen doen hun intrede

Posted by marc on March 10th, 2008

Het onbemande Europese ruimtevrachtschip Jules Verne is op weg naar het Internationaal ruimtestation ISS. In Kourou in Frans Guyana is een 20 wegende ton ruimte vrachtschip gelanceerd uitgerust met Nederlandse zonnepanelen en aangestuurd met een Ariane 5 draagraket. Het is de eerste generatie vrachtschepen die het ISS gaat bevoorraden, dit volgens ESA. Ook wordt eerstdaags een automatische koppeling voorzien.

De Jules Verne brengt nieuwe voorraden aan, voor wetenschappelijke experimenten. Ook moet het vrachtschip het ruimtestation in een hogere baan om de aarde brengen. Ook wordt de Jules Verne gebruikt om afval op te laden en dan weer worden losgekoppeld van het ruimtestation om daarna in dampkring te verbranden. Het is een primeur voor de ESA om zo een groot project uit te voeren met een dergelijk grote vrachtcapaciteit.

De vrachtschepen, afgekort ATV, zijn van groot belang voor de bevoorrading van het internationaal ruimtestation, daar de NASA besloten heeft de space shuttles in 2010 uit dienst te nemen. Men plant zeker nog 4 ATV naar het ruimtestation te sturen. Samen met het in februari gelanceerde ruimtelaboratorium Columbus is de ATV een belangrijke bijdrage van ESA aan het internationaal ruimtestation. (HJL)

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>